Category Archives: Aktuelno

U januaru u Vrnjačkoj Banji 7000 gostiju

U januaru u Vrnjačkoj Banji 7000 gostijuNa osnovu zvaničnih podataka nadležnih službi opštine Vrnjačka Banja, tokom januara meseca Vrnjačku Banju je posetil preko 7000 gostiju od čega 6000 domaćih i oko 1000 inostranih. Oni su ostvarili preko 20000 noćenja što je u odnosu na januar 2014.godine 23% manje noćenja domaćih i 42,20% manje noćenja inostranih gostiju.
Prosečna dužina boravka iznosila je tri dana dok je stepen iskorišćenosti kapaciteta smanjen sa 15,76% na 13,93% u poredjenju sa decembrom. Najveći broj gostiju opredelio se za privatni smeštaj, preko 700 gostiju opredelilo se za hotel „Solaris
resort“, preko 500 gostiju odmaralo se u hotelima „Breza“, „Merkur“ i „Promenada“. Najviše noćenja ostvareno je u domaćoj radinosti , 9000. Preko 3000 noćenja ostvario je „Merkur“, zatim slede „Breza“ sa 3000, „Solaris“ sa 150 i „Promenada“ sa 1100 noćenja. Sve u svemu, stepen iskorišćenosti kapaciteta smanjen je za 13,93%.

Sporazum o saradnji Vrnjačke Banje i Budve

sporazum u BudviPredsednici opština, Vrnjačka Banja i Budva, Boban Đurović i Lazar Rađenović,  potpisali su Sporazum o prijateljstvu i saradnji, koji je otvorio prostor za kooperaciju u više oblasti. Sporazumom je krunisana dugogodišnja saradnja dve opštine, dva najrazvijenija turistička centra u svojim državama. Ovim sporazumom oni, ne samo da proširuju svoj krug saradnje, već se veliki deo odnosi na razmenu iskustava u oblasti, privrede, turizma i kuture gde ove dve opštine treba da sarađuju. Predsednik opštine Budva, Lazar Rađenović je ocenio da prostora za saradnju Budve i Vrnjačke

Banje ima mnogo kao i da se razmišlja o nekim budućim koracima saradnje, ali i zajedničkim manifetsacijama i zajedničkim nastupima na novim tržištima.

Prvi radni sastanak grupe za izradu LAP-a za mlade 2015-2019.

Prvi radni sastanak grupe za izradu LAP-a za mlade  2015-2019.

Prvi radni sastanak povodom izrade Lokalnog akcionog plana za mlade koji predstavlja strateški dokument namenjen za sprovođenje omladinske politike za period od 2015 do 2019. Godine, održan je u velikoj Sali SO Vrnjačka Banja. Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija i institucija povezanih sa oblastima koje obuhvata omladinska politika: zapošljavanje, obrazovanje, zdravlje, informisanje i participacija, mobilnost, omladinski rad i omladinsko organizovanje, kultura, sport i slobodno vreme.

Izradom ovog dokumenta biće identifikovane konkretne aktivnosti koje će biti sprovedene u toku ove četiri godine i zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave odrediće se i budžet koji će biti izdvojen za ove aktivnosti.

Počela rekonstrukcija „Galerije na trgu“

Počela rekonstrukcija „Galerije na trgu“

Nakon postupka javne nabavke u toku je rekonstrukcija sprata objekta „Galerija na trgu“ na Promenadi u Vrnjačkoj Banji, radovi su počeli a završetak se očekuje   krajem godine nakon čega će ovde biti novi Zavičajni muzej Vrnjačke Banje kojim će upravljati Kulturni centar. Inače, ovde će biti smeštena bogata istorija Vrnjačke Banje.

Dani otvorenih vrata

Dani otvorenih vrataNa Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji u toku su „Dani otvorenih vrata“. Ovo je prilika za sve maturante i njihove roditelje da posete Fakultet HIT i informišu se o svemu što ih zanima vezano za funkcionisanje ove viskoškolske ustanove.

Dani otvorenih vrata održavaće se, do juna 2015. godine, svake srede u terminu od 12 do 15 časova.

Program je namenjen budućim studentima i njihovim roditeljima a u cilju upoznavanja sa predstavnicima studentske službe i studentskom organizacijom.

Podrška obrazovanja odraslih

Podrška obrazovanja odraslih

Visoka škola za turizam i manadžment Konjic  je u partnerstvu sa GIZ-ovim projektom „Podrška obrazovanja odraslih“, organizovala međunarodni okrugli sto na temu “Ishodi obrazovanja i tržište rada“. Važnost celoživotnog učenja ne sme biti pocenjena, svet se neprestano menja i to utiče, ne samo na poslove koje obavljamo , nego i na to kako ih radimo. Na okruglom stolu je predstavljen ovaj inovativni projekat bavi se obrazovanjem odraslih iz perspektive celoživotnog učenja , istražujući načine za brzo i profesionalno kreiranje odgovarajućih obuka, kako bi odrasli pojačano i samostalno mogli doprineti svom ekonomskom statusu a time i državi, rečeno je, izmedju ostalog, na održanom okruglom stolu. Skup koji je bio mdjunarodnog karaktera održan je na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam.

Hotel “Solaris” iz Vrnjačke Banje dobio halal sertifikat

halal sertifikat

Hotel “Solaris rizort” u Vrnjačkoj Banji prvi je hotel u Srbiji sa halal sertifikatom koji mu je u ponedeljak dodeljen. Direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta u Srbiji Samir Tandir rekao je nakon uručenja sertifikata da Vlada Srbije čini sve da privuče arapske investitore.
„Da bismo spremno dočekali investicije, moramo da preuredimo ceo naš sistem i da uskladimo sa tržišnim uslovima i zato je Agencija za sertificiranje partner Vladi Srbije. Dodelili smo Halal sertifikat hotelu “Solaris rizort” u Vrnjačkoj Banji i tako je on postao prvi sertifikovani hotel u Srbiji – rekao je Tandir.

Večeras u Kulturnom centru Dan Domaćeg filma

dan domaceg filma

Večeras u okviru Dana domaćeg filma, biće održana projekcija u Kulturnom centru Vrnjačka Banja sa početkom u 20h, filma “Biba struja” koji su režirali Dušan Čavić i Dušan Šaponja.
Biba Struja “Battery Man” predstavlja akcioni portret neobičnog junaka Slaviše Pajkića, u narodu poznatijeg kao Biba Struja. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se druži i dan danas. U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord, Biba Struja se suočava sa nepremostivom preprekom, slabljenjem moći koje donosi starenje njegovog organizma. Kako će gubitak fenomena uticati na njegov porodični i društveni status? Ovo je dokumentarni film o čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu.
Ulaz na projekciju je slobodan, a nakon nje vas očekuje razgovor sa jednim od autora.

Danas sednica SO Vrnjačka Banja

slika sednica SO

Danas se održava 21. redovna sednica SO Vrnjačka Banja . Odbornici će razmatrati predlog rebalansa Odluke o budžetu opštine kao i izveštaj o ostvarenju prihoda i izvršenju rashoda budžeta. Izveštaj će podneti načelnica Odeljenja za finansije.
Pored toga razmatraće se odluka o izmenama i dopunama odluke o kriterijumima i merilima za utvrdjivanje naknade za otudjenje, davanje u zakup i uredjivanje gradjevinskog zemljišta.

Gradjani sednicu mogu od 10 časova da prate u direktnom prenosu na radio Vrnjačkoj Banji i VRT televiziji.